התמחויות
-
ייעוץ ותכנון משפטי עבור הגיל השלישי:
למשרדנו ידע וניסיון בטיפול במגוון הליכים המהווים כלים משפטיים מתאימים לתהליך התכנון והייעוץ לקראת ועבור הגיל השלישי:
1. עריכת ייפוי כוח מתמשך.
2. עריכת צוואות שונות (אישית/הדדית).
3. טיפול בירושה ועזבון: צו ירושה, צו קיום צוואה, ייצוג בהתנגדויות ועוד.
4. מינוי אפוטרופוס ומגוון סוגיות בתחום האפוטרופסות.
5. מסמך הבעת רצון.
6. מינוי תומך בקבלת החלטות.
7. תכנון עזבון, תכנון פרישה, תכנון גירושין.
8. ניסוח וטיפול במגוון סוגי הסכמים: הסכמי מכר, הסכמי מתנה, הסכמי ממון, הסכם משפחתי (העברה בין דורית), הסכם לחיים משותפים, הסכמים בין יורשים (חלוקת עזבון), הסכמי גירושין ועוד.
9. העברה בין דורית.
התמחות עיקרית וייחודית- תכנון פרישה והערכות לגיל השלישי מבחינה משפטית:
הדרך הטובה ביותר להתכונן לפרישה ולכניסה לגיל השלישי הינה באמצעות קבלת ייעוץ וטיפול משפטי הולם שיבטיח את האינטרסים והזכויות של הגיל השלישי ויאפשר להיערך ולתכנן בקפידה את העתיד.
תהליך הכניסה לשלב משמעותי נוסף בחיים- הגיל השלישי, מצריך הכנה והערכות נכונה מבחינה תכנון כלכלי, פיננסי ומשפטי כאחד. למשל, תהליך הפרישה מהעבודה הינו אחד מהתהליכים המשמעותיים בחיים במסע הגדול והמורכב של החיים זוהי בדיוק נקודת הזמן בה נכנסים לשלב נוסף בחיי האדם הבוגרים, בו עליו לתכנן ולהיערך בהתאם גם לשלב הזקנה על כל השלכותיה ואף לתכנן את ירושתו.
בתקופה בה תוחלת החיים מתארכת, צרכי החיים הופכים לתובעניים ואף לעיתים מסורבלים בשל מגוון התוכניות הקיימות, בירוקרטיה, שינוי חקיקה ורגולציה, מיסוי ועוד. ובכל אלה האדם נדרש לנווט ולתמרן ביניהם בבטחה ולקבל החלטות בעלות השלכות כלכליות ומשפטיות משמעותיות שחלקן בלתי הפיכות וישפיעו על התנהלות האדם בפרט ועל כל בני משפחתו בעתיד.
התכנון וההערכות לגיל השלישי בכלל, ולתהליך הפרישה בפרט, אינו חייב לחכות ליום הפרישה עצמו. כדאי להיערך מבעוד מועד ולקבל החלטות מושכלות לעתיד לבוא, עוד בטרם חלילה סממני הזקנה יתנו אותותיהם ולמשל, חלילה, להגיע למצב של אי כשירות. בנקודה זו של החיים, אנו ממליצות לעצור, לחשוב ולהתכונן בעזרתנו לעבר העתיד.
למשרדנו מירב הידע והמקצועיות להתאים עבורכם את הכלים המשפטיים המתאימים שיעזרו לכם להתכונן לעבר עתיד בטוח ושקט יותר. עבור כל משפחה, כל אדם, אנו יודעות להתחשב ולהתאים את התוכנית והכלים המתאימים בהתאם לנסיבותיו, צרכיו ורצונותיו.
-
ייפוי כח מתמשך:
עו"ד רחל קונה ועו"ד רחל אזולאי, בעלות הסמכה מיוחדת ע"י האפוטרופוס הכללי, לערוך ולהפקיד ייפוי כוח מתמשך במשרדי האפוטרופוס הכללי. בעלות הסמכות והשתלמויות שונות בתחום זה, מטעם האפוטרופוס הכללי, פעילות בכנסים והשתלמויות רבות בתחום חדש זה, אשר משתנה ומתפתח כל הזמן. עורכות הדין קונה רחל ואזולאי רחל , מרצות בתחום בפני גופים ציבורים ופרטיים.
ייפוי כוח מתמשך, זהו כלי משפטי חדש המאפשר לכל אדם בגיר לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו הרכושיים, האישיים והרפואיים בעתיד, כאשר לא יוכל לטפל בהם בעצמו, למשל: עקב מחלת זקנה כמו דמנציה, מוגבלות נפשית וכו'
מטרת ייפוי הכוח המתמשך, היא לאפשר לאדם להפקיד את קבלת ההחלטות בענייניו בידי אדם אחד או יותר שהוא סומך עליהם בהתאם לרצונו החופשי ולמתן הנחיות שהאדם קובע בעצמו, מבעוד מועד עוד בהיותו כשיר לכך.
הבסיס לשמו נוצר ההסדר המשפטי החדש הינו הרצון לפגוע כמה שפחות ביכולתו של אדם לקבל החלטות עבור עצמו כמו גם לפשט ולייעל את כל ההליכים וחובת הדיווח לרשויות המדינה (האפוטרופוס הכללי ובית המשפט) החלות על אפוטרופוס שמונה לאותו אדם.
התחומים לגביהם חל ייפוי הכוח המתמשך:
הממנה יכול לקבוע מראש כיצד על מיופה הכוח לפעול בכל הנוגע לעניינים הבאים:
- עניינים אישיים ורפואיים- מקום מגורים, טיפול, רווחה, פנאי, ענייני גוף ונפש.
- עניינים רכושיים - ניהול כלל הרכוש והנכסים של הממנה.
- יתרונות לייפוי הכוח המתמשך על פני מינוי אפוטרופוס:
- חיסכון וגמישות - ייפוי כוח מתמשך זול יותר, גמיש ואין צורך בתשלום אגרה מיותרת ועריכת חוות דעת רפואית כפי שנדרש בעת מינוי אפוטרופוס באמצעות בית המשפט.
- ללא מעורבות (צמצום המעורבות) בית משפט והאפוטרופוס הכללי- חיסכון בפנייה לבית המשפט וחסכון בחובת הדיווח המתמדת לאפוטרופוס הכללי– ייפוי כוח מתמשך, מחליף את הליך מינוי אפוטרופוס, ובכך נחסך מהמשפחה הצורך לפנות לבית המשפט הגורר תשלום אגרה ותשלום חוות דעת רפואית,
- מונע סכסוכים בתוך המשפחה למשל: ההחלטה מי ימונה מבין בני המשפחה לאפוטרופוס על החסוי לעיתים גוררת למחלוקת קשות בקרב בני המשפחה ולפילוג מיותר במקרים מעין אלו לבית המשפט הסמכות למנות אפוטרופוס חיצוני שהוא אינו בן משפחה מטעמה של המדינה שלרוב אינו מכיר את רצונות החסוי ואף גובה עלויות ניהול מיותרות מתוך כספי החסוי.
- בעיקר- אין כל מה שמעיק על אפוטרופוסים, חובת דיווח מתמדת לאפוטרופוס הכללי.
- ייפוי כוח מתמשך, מסדיר את עניין חלוקת הסמכויות וההחלטות בצורה נוחה יותר למשפחה, שאינה נדרשת להתמודד עם פנייה לבית המשפט. לעומת זאת, קיים חוסר הוודאות לגבי זהות האפוטרופוס שימנה בית המשפט והחובה לדווח באופן מתמיד לאפוטרופוס הכללי.
- ייפוי כוח מתמשך מאפשר לממנה להחליט מראש בעצמו, כשהוא בעל שיקול דעת ולהשאיר הנחיות לממונים איך לפעול במקרים שניתן לצפות אותם מראש. למשל, הממנה יכול להחליט ולהגדיר מראש, מי יהיו מיופי כוחו, מה יהיו סמכויותיהם, איך הם יקבלו החלטות בקשר לענייניו ומי יפקח עליהם. בנוסף, הממנה יכול להחליט מתי ייכנס ייפוי הכוח לתוקף ומתי יפקע.
- ייפוי כוח מתמשך שומר על כבודו, רצונו וצרכיו המשתנים של הממנה מבלי לשלול לחלוטין את כוחו המשפטי וההתחשבות ברצונו, כשיהיה במצב של חוסר כשירות.
- בניגוד לייפוי כוח רגיל, כולל נוטריוני – כוחו של ייפוי כוח מתמשך, ממשיך לעמוד בתוקף גם כאשר הממנה כבר אינו יכול לפעול וכניסתו לתוקף של ייפוי הכוח המתמשך הינה תהליך מהיר מאוד, פשוט ושאינו כרוך בעתירה לבית המשפט.

-
תכנון העברה בן דורית:
במשפחות עתירות הון, עסקים, חברות ונכסים, בעקבות מותו של ראש האימפריה העסקית-משפחתית, עשויים לפרוץ סכסוכים רבים וקשים. ניסיון העבר מראה כי צוואה בלבד אינה מונעת את המחלוקות המשפחתיות. בכך, מעבר לרובד המשפחתי ולנזק הנפשי והרגשי שהסכסוך יוצר, גם הרובד העסקי עלול להינזק משמעותית ומאבקי הירושה עשויים לשתק את פעילותה התקינה של החברה. בשל כך, יש לתכנן בקפידה העברה בין דורית באמצעות תוכנית מסודרת ומפורטת הכוללת מגוון פתרונות וכלים משפטיים נוספים כגון: עריכת צוואות, ייפויי כוח מתמשכים, תקנונים (תיקון תקנונים), הסכמים שונים: הסכמי ממון, הסכם מייסדים, נאמנויות ועוד, שמטרתם להבטיח הגנה הן על העסק המשפחתי והן על בני המשפחה מפני הסיכונים הטמונים בהעברה הבין-דורית ואף סיכונים המצויים בשינויים משפחתיים שאינם העברה בין-דורית (כמו: גירושין, פטירת שותף, אובדן השתכרות, מחלה ועוד..).
יחד עם צוואה, מומלץ שבני המשפחה השותפים בחברה המשפחתית (בחשיבה משותפת עם כלל בעלי המניות) יגבשו מראש, בפתיחות, הסכמים ברורים שיבטאו ויסדירו תרחישים עתידיים קיצוניים כגון: גירושין, פטירת שותף, סכסוכים שונים, אובדן השתכרות ועוד.
הליך תכנון העברה בין-דורית כולל ליווי משפטי צמוד של עורכי דין ממשרדנו, תכנון משפטי ופיננסי נכון יתחשב בצרכיהם ורצונותיהם האישיים של בני המשפחה, בהשלכות כלכליות ומיסויות של ההחלטות השונות ויותאם באופן המיטבי לצרכי המשפחה ולצרכי העסק המשפחתי כאחד. נקודת המוצא היא, כי פתרון שמתאים למשפחה אחת אינו מתאים בהכרח למשפחה אחרת. אנו נדע למצוא פתרונות ייחודיים ולתפור עבור המשפחה את החליפה התפורה בהתאם למידותיה הייחודיות של כל משפחה.
תכנון ההליך עצמו:
רובד משפחתי:
- בחינת צרכי המשפחה והכרתם.
- בני המשפחה, יכולותיהם הניהוליות וכישוריהם בכל הנוגע לניהול העסק, תוך התחשבות ברצונותיהם ושאיפותיהם בנוגע להמשך קיום החברה המשפחתית.
רובד עסקי:
- מיפוי נכסים: יש לבחון ולמפות את נכסי החברה ולפרטם.
- ביצוע הערכות שווי של החברה.
- בחינת תקנונים וההסדרים הפנימיים לרבות מיפוי סוגי המניות.
שלבים בתוכנית:
1. תכנון כללי:
בשלב ראשון, יש להכיר ולבחון את הרובד המשפחתי והרובד העסקי. החל בריכוז, הבנה ומיפוי צרכיה הייחודיים של החברה, נכסיה והשקעותיה וכלה בהבנת צרכי המשפחה ויכולותיה האובייקטיביות. לאחר מכן, תוך השימוש בנתונים והבנת הצרכים הייחודיים, יש לערוך תוכנית כללית במסגרתה יפורטו שלבי ההעברה הבין דורית ולוחות הזמנים.
2. העמקת כל רובד בנפרד (רובד משפחתי ועסקי כמפורט למעלה).
3. גיבוש תכונית פעולה:
יש לחשוב מהם השינויים שמבקשים לבצע בחברה למען דור העתיד? בהתאמה, יש לבנות תוכנית מפורטת לביצוע שינויים אלה בעסק המשפחתי כך שיבטאו את צרכי החברה ובעליה בחשיבה עתידית של ניהול ע"י הדור הממשיך או מי מטעמו.
4. שלב ביצועי:
שלב בו יערכו הסכמים וכלים משפטיים כגון: עריכת צוואות, ייפויי כוח מתמשכים, תקנונים (תיקון תקנונים), הסכמי ממון, הסכם מייסדים, נאמנויות ועוד, שמטרתם להבטיח הגנה הן על העסק המשפחתי והן על בני המשפחה מפני הסיכונים הטמונים בהעברה הבין-דורית ואף סיכונים המצויים בשינויים משפחתיים שאינם העברה בין-דורית (כגון: גירושין, פטירת שותף, אובדן השתכרות, מחלה ועוד..).
*** מעקב וביצוע התאמות בתוכנית: מעת לעת יש לבצע התאמות בתוכנית על מנת שתהיה רלוונטית ואפקטיבית לנסיבות המשתנות. משרדנו מספק ליווי מקצועי צמוד ודואג לעדכונים ושינויים שוטפים.
הרחבת הכלים המשפטיים בהליך:
- הסכמי ממון והסכמי סודיות- חברות משפחתיות רבות דורשות מבני המשפחה לערוך הסכמי ממון עם בני ובנות זוגם. במסגרת הסכם הממון ניתן להסדיר הפרדה רכושית מוחלטת בנוגע למניות החברה המשפחתית, או להסדיר את דרך חלוקת המניות במקרה של גירושין.
- תיקונים בתקנון החברה- כך שתהיה התייחסות לאפשרות שאחד מבעלי המניות ילך לעולמו. בתקנון יש להסדיר את דרך העברת המניות, את ההבדל בין מניות שליטה וניהול למניות אחרות, את דרך ניהול החברה בשלב הביניים שלאחר מות בעל המניות ועד שיורשיו יכנסו לנעליו, לרבות יצירת הסדר נאמנות מוסכמת מראש, המסדיר מה יהיה דין המניות ואופי הפעילות בחברה במצבים בלתי צפויים שאליהם עלולה החברה להיקלע. באמצעות מינוי נאמן מוסכם מראש, יכולים בני המשפחה מחד להבטיח את העיזבון ולשמור אותו, ומאידך למנוע את החלל שנוצר עם מותו של בעל המניות או של בעל תפקיד אחר בחברה, כך שהחברה לא תשותק.
- עריכת הסכם בין יורשים- פתרון שבו יכולים לנקוט בני משפחה שהם חלק מחברות משפחתיות, הוא עריכת הסכם בין יורשים, שבו יסדירו את חלוקת הרכוש עוד בזמן שהמוריש בחיים. חוק הירושה מאפשר לערוך הסכם בין יורשים פוטנציאליים לבין עצמם בנוגע לחלוקת רכוש העיזבון. הסכם כזה יוצא מתוך הנחה שהמוריש יוריש את רכושו לאותם יורשים פוטנציאליים או לחלקם. העדיפות היא שהסכם כזה יהיה תואם לצוואה של המוריש ובכך ימנעו מאבקים.

-
מחלקת מקרקעין:
מקרקעין והסכמי מכר:
עורכת הדין רחל קונה, מנהלת את תחום המקרקעין והנדל"ן במשרד. עו"ד רחל קונה, שימשה כיועצת משפטית בחברת טלדור, חברת בת של "רשות מקרקעי ישראל". במסגרת תפקידה טיפלה בעסקאות מקרקעין רבות ורכשה ידע מקצועי רב אודות הליכי הבירוקרטיה והרגולציה של תחום המקרקעין בכלל והרשות בפרט. ברשותה נסיון רב ומגוון בכל הנוגע לייצוג תיקים וייצוג לקוחות בפני ערכאות שונות, לרבות בתי המשפט והמפקח על רישום המקרקעין. משרדנו מטפל בהסכמי מכר רבים ומגוונים.

-
מנהלי- בחינות הסמכה ללשכת עורכי הדין:
עורכת הדין רחל אזולאי בעלת ניסיון עשיר והצלחה מרובה בכתיבת השגות ועררים על חלק הניסוח המשפטי בבחינות ההסמכה של עורכי הדין. כמו כן, עו"ד רחל אזולאי פיתחה שיטה ייחודית להכנת סטודנטים לבחינות הלשכה, בחלק הניסוח המשפטי. עו"ד אזולאי, מרצה בתחום ומעבירה שיעורים וקורסים לקבוצות וליחידים, באופן פרטני ואישי.
